FÖREDRAG

     


Jag kommer gärna och håller föredrag/har bildvisning. Här är några förslag.

Egypten - öknen, Nilen och några historiska sevärdheter

Väster om Nilen ligger den Libyska öknen, den Västra öknen. Resan utgår från Kairo och tar oss genom ett säreget och mycket skiftande ökenlandskap, genom den svarta öknen, den vita och kristallöknen för att så småningom hamna i Luxor. Nätterna tillbringas under enkla formar direkt i ökensanden blickande upp mot en stjärnbeströdd himmel. I Luxor besöks Konungarnas och Drottningarnas dalar liksom Karnak och Luxortemplet innan färden går söderut till Elefantineön i Nilen utanför Assuan. Egyptens största kamelmarknad besöks liksom Abu Simbel. Färden går sedan norrut i en Feluccasegelbåt. ( tid: 1 ½ timme, referens: www.esping.net/egypten/contents/resa_i_egypten.htm )

Simiensbergen - vandring i Etiopiens högland

Etiopien utgörs av Afrikas största sammanhängande högland. Det klyvs av Riftdalen i de västra och östra högländerna. De arkeologiska forskarna är överens om att mänsklighetens vagga ligger i Riftdalen. Många fynd har gjorts här. Etiopien kristnades redan på 300-talet efter att sedan 1000-talet f.kr. ha varit judiskt. Drottningen av Saba härskade på 1000-talet f.kr. över nuvarande Etiopien och Jemen.

Simiensbergen utgör en av Afrikas största bergskedjor med över ett dussin toppar över 4000m. Dess högsta topp, Ras Dashen 4620m, är Afrikas fjärde högsta efter Kilimanjaro, 5985m, Mt Kenya, 5199m och Ruwenzori, 5110m. Simiensbergen är sedan 1979 klassat som ett av UNESCO´s världsarv.

Lalibela är en liten stad på Simiensbergens sydöstra sluttning. Staden grundlades på 1100-talet av kung Lalibela och blev då huvudstad i det etiopiska riket. Enligt myten blev han i en dröm förd till himlen där han fick se en hel stad av kyrkor. Dåvarande kungen som var Lalibelas storebror fick samtidigt en uppenbarelse i vilken han blev uppmanad att abdikera till förmån för sin lillebror. Sedan Lalibela väl krönts kallade han samman de skickligaste konstnärerna och hantverkarna och lät dem skapa 11 kyrkor huggna rakt ur berget. De flesta är monoliter, d.v.s. fristående från berget längs tak och alla väggar. Den högsta är 15m hög och den största har en yta på 800 kvm. De jämförs med Egyptens pyramider. ( tid: 1 ½  timme, referens:  www.esping.net/etiopien/contents/etiopien.htm  )

Vandringar i när och fjärran

Att vandra är lite av en livsstil. Vi börjar med några vandringar i fjärran. Först en vandring i Gharwal i indiska Himalaya. Därefter en tur upp på Mt Kenya och sedan Patagoniska Anderna med Torres del Paine och Fitz Roy. Längs Turkiets sydkust följer vi sedan Lycian Way under några dagar för att sedan bege oss upp till Pindosbergen i nordvästra Grekland. Hemma i Sverige blir det några dagar i Rapadalen i Sarek men även några glimtar från Öland och stigen bakom knuten. (tid: 1 ½ timme)

MOUNT EVEREST

År 1953 genomförde Hillary och Tenzing första bestigningen av Mt Everest. Men det är inte helt säkert att de var först. Kanske bestegs toppen redan 30 år tidigare. Många dramer har genom åren utspelats på världens högsta berg. Föredraget omfattar förutom historier om Everests erövringen även en egen vandring upp till Mt Everest base camp. ( tid: 1 ½ - 2 timmar, referens: www.esping.net/nepal/contents/farder_i_nepal.htm  )

MED KAJAK BLAND GRÖNLANDS ISBERG

Scoresbysund är världens längsta fjord. Den ligger på 71˚N, nästan mitt på Grönlands östra sida. Under fjorton dagar sommaren 1997 genomfördes en 23 mil lång paddlingsexpedition. Redan på slutet av 900-talet bosatte sig Erik den röde med några hundra vikingar på Grönlands södra del. Hans son Leif utgick härifrån då han begav sig iväg på sin upptäcktsfärd till Amerika. ( tid: 1 ½ timme, referens: www.esping.net/gronland/contents/gronland.htm )

ÄVENTYR I PATAGONIEN

De sydligaste delarna av Patagonien och Eldslandet i Argentina/Chile sträcker sig ända ner till 56˚S och är därmed det landområde som ligger närmst Antarktis. Årtiondena efter Columbus upptäckt av Amerika gjordes flera försök att finna en sjöväg till Sydhavet, nuvarande Stilla havet. Magellan var den som först lyckades genom att ta sig genom en passage i Eldslandet, Magellans sund. Många andra såsom Cook och vår egen Sven Lundin med Bris följde. Flera svenska landexpeditioner genomfördes i slutet av 1800-talet och i början av 1900-talet. Anderna sträcker sig ned genom västra Patagonien. Några mycket säregna berg återfinns här. Föredraget beskriver förutom det historiska även några egna vandringar. (tid: 1 ½ timme, referens www.esping.net/patagonien/contents/patagonien.htm )

BLAND ISBJÖRNAR OCH VALROSSAR PÅ SVALBARD/SPETSBERGEN

Andrées försök att med luftballong nå nordpolen misslyckades. Expeditionen startade från Danskön och slutade på Vitön på Svalbard vars största ö heter Spetsbergen. Amundsen liksom Nobile nådde senare nordpolen med luftskepp. Amundsens luftskepp Norge tog sig sedan till Alaska där det landade medan Nobiles Italia kraschade i snöstorm på väg tillbaka till Spetsbergen varifrån båda startat. Det finns mycket dramatik förknippat med Svalbard. Under en båtfärd runt hela Svalbard kommer vi i kontakt med dessa händelser och fler därtill. Vi stöter också på isbjörn och valross.

(tid: 1 ½ timme, referens: www.esping.net/svalbard/contents/svalbard.htm )

NAMIBIA

Namibia är dubbelt så stort som Sverige men har blott två miljoner invånare. I stort sett hela landet är öken. Namiböknen är jordens äldsta öken och kanske den vackraste. Öknen når ända ut till Atlanten. På kusten återfinns enorma sälkolonier. I landets norra del ligger Etosha som är en viltpark stor som Småland. Här finner vi stora mängder elefanter, zebror, antiloper men också hyenor och noshörningar. Nordväst därom, nära gränsen till Angola bor himbafolket som är ett naturfolk liksom bushmännen.

( tid: 1 timme, referens: www.esping.net/namibia/contents/namibia.htm )

I DJUNGELBOKENS VÄRLD (återkommer senare – under utarbetande)

(tid: 1 ½ timme,  referens: www.esping.net/djungelboken/contents/djungelboken.htm )

VANDRINGAR I KENYA (återkommer senare – under utarbetande)

(tid: 1 - 1 ½ timme)

MED KAJAK I SANKT ANNAS SKÄRGÅRD (återkommer senare – under utarbetande)

(tid: 1 ½ timme,  referens: www.esping.net/paddling/contents/paddling.htm )

REFERENSER

Läs och Res, Lotta Bolin, 08-4529696

Västra Husby församlingshem, Thomas Kihlberg, 0121-12911

Naturhistoriska Riksmuséet/Äventyrsresor, Tomas Bergenfeldt, 070-5561631, 08-55606914

Svenska Turist Föreningen, Grövelsjöns fjällstation, Anders Dahlin, 0253-596887

Svenska Turist Föreningen, Bråvallasektionen, Jan Axelsson, 011-173615

Rotary i Söderköping, Jan Nilsson, 0121-12675

Studiefrämjandet i Söderköping, Henrik Wastesson, 0121-21260

Söderköpings bibliotek, kultursekreterare Barbro Mellqvist, 0121-18161

Naturskyddsföreningen, Söderköpingssektionen, Mikael Burgman, 0121-15122

Stockholms Skridsko Seglar Klubb, Anne-Marie Fredin, 08-259513

Svenska Fjällklubben, Stockholmsektionen, Ewa Hellström-Boström, 08-7547608

Svenska Fjällklubben, Östgötasektionen, Håkan Hultberg, 011-56176

Svenska Fjällklubben, Jämtlandssektionen, Hans Mikaelsson, 063-101850

Kanotklubben Njord, Måns Laudon, 063-109126

Björn Esping, www.esping.net